Поиск по этому блогу

воскресенье, 23 декабря 2012 г.

Як святкують Новий Рік у різних країнах


В Англії за стародавнім звичаєм, коли годинники починають бити північ, відчиняють задні двері будинку, щоб випустити старий рік, а з останнім ударом відкривають передні двері, впускаючи новий рік. Жителі Англії і Уельсу вважають Різдво більш важливим святом, ніж Новий рік (на відміну від шотландців). Діда Мороза в Англії звуть Санта Клаус. У новорічні дні для дітей у театрах розігруються вистави на сюжети старовинних англійських казок. Лорд Безлад веде за собою веселий карнавальний хід, в якому беруть участь казкові персонажі: Хобі Хорс, Березневий заєць, Шалтай-Балам, Панч та інші.


 Перед сном діти ставлять на стіл тарілку для подарунків, які їм принесе Санта Клаус, а в черевики кладуть сіно – частування для його ослика. Всю новорічну ніч вуличні торговці продають іграшки, свистульки, пищалки, маски, повітряні кулі. Про прихід Нового року англійцям сповіщає дзвін. Телефонувати він починає трохи раніше півночі і робить це «пошепки» – ковдру, якою він закутаний, заважає йому продемонструвати всю свою міць. Зате в дванадцять дзвони «роздягають», і вони починають урочистий дзвін. У ці хвилини закоханим, щоб не розлучатися в майбутньому році, радять поцілуватися під гілкою омели, яка вважається магічним деревом.

  До новорічного столу в англійських будинках подають індичку з каштанами та смаженою картоплею під соусом, а також тушковану брюссельську капусту з м'ясними пирогами, після чого слідують пудинг, солодощі, фрукти.  
     Між іншим, саме в Англії виник звичай обмінюватися до Нового року вітальними листівками. Перша новорічна листівка була надрукована в Лондоні, в 1843 році.

В Австрії вважається, що в новорічну ніч, щоб бути щасливим, потрібно з’їсти шматок свинячої голови або свинячого рила. Вирішивши відсвяткувати Новий рік в Австрії, обов'язково відвідайте столицю країни – Відень. У передсвяткові дні на площі Фрідріха Шмідта проходить різдвяний ярмарок у ратуші. Там ви можете помилуватися на найбільшу ялинку країни, випити запашної і гарячого глінтвейну або пуншу, поласувати солодощами та купити сувеніри для рідних і близьких. Традиційні новорічні австрійські сувеніри, що приносять щастя, – це скляні, порцелянові або глиняні фігурки сажотруса, свині або чотирилистої конюшини. А в самій ратуші у вихідні співають хори з різних країн, вхід для туристів безкоштовний.


В Іспанії існує традиція в новорічну ніч їсти виноград. Під бій годинника потрібно встигнути з’їсти 12 виноградних ягід, по однієї за кожний із дванадцяти прийдешніх місяців. Іспанці святкують Новий рік шумно і весело, в цю ніч вони спрямовуються на міські площі. Головна сцена зустрічі Нового року - це площа Пуерта Дель Соль в Мадриді. Коли годинник почне бити опівночі, іспанці гарячково запихають у рот виноград. В Іспанії є повір'я, що поки б'ють куранти потрібно встигнути з'їсти 12 виноградин і загадати бажання. Того, хто встигне це зробити, у новому році чекає багато щастя. 

У Новорічну ніч іспанці веселяться до ранку. Вони співають, танцюють, вітають один одного зі святом і дарують подарунки. У Новорічну ніч іспанці запалюють феєрверки, підривають петарди, гримлять хлопавками, обсипають один одного серпантином і конфетті. Пити іспанці воліють традиційний напій - шампанське Кава.

Під ранок іспанці йдуть в кафе і ресторани, щоб випити чашечку гарячого шоколаду зі свіжими пампушками.






Комментариев нет:

Отправить комментарий